Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Strelicarstvo u Koreji (Read 5408 times)
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Strelicarstvo u Koreji
Nov 14th, 2011 at 6:49pm
Print Post  
Natrcao sam na seriju zanimljivih clanaka o strelicarstvu u Koreji, pa zasto ne podeliti sa ostalima. Najzanimljivije delove cu prevesti sa engleskog, a postavcu i linkove. Za pocetak, evo dela o selekciji i treniranju mladih strelicara u Koreji.

Quote:
Program Treninga u Koreji

Pitao sam Gospodina Parka koji je najbolji nacin rasporedjivanja treninga. Rekao mi je da je najbolji nacin koji je on nasao rotiranje treninga. Ako pucam maksimum 500 strela dnevno, trebalo bi da pauzu pravim nedeljom, pucam srednji trening (300 strela) ponedeljkom, maksimalni (500) utorkom, srednji (300) sredom, minimalni (150) cetvrtkom, maksimalni (300) petkom, i srednji (300) subotom. Ni jedan od Korejskoh timova sa kojima sam trenirao ne sledi ovaj metod, posto oni treniraju svakodnevno. Minimum 350 strela dnevno za djake u srednjoj skoli. Manje za strelicare na univerzitetu, ali jos uvek, oni gadjaju od 2-6 popodne, i 7:30-10 uvece. Koreanci takodje bolje iskoriscavaju njihovo vreme za treninge. Srednjeskolci trce do meta i nazad. Univerzitetski timovi na Kyung Hee Univerzitetu (Yun-Mi, Jin-ov tim) i na Nacionalnom Univerzitetu za Fizicko Obrazovanje hodaju do meta, ali oni takodje gadjaju 8-10 strela po setu. Moj utisak je da Amerikanci sede previse tokom treninga. Trener na Kyung Hee Univerzitetu mi je rekao da strelicari gadjaju oko 400 strela dnevno, i to za samo 6.5 sati treninga.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #1 - Nov 14th, 2011 at 6:50pm
Print Post  
Nastavljam, u drugol poruci, zbog ogranicenja foruma.

Quote:
Program razvoja strelicara u Koreji

Prema Gospodinu Park-u, deca pocinju da gadjaju lukom u osnovnoj skoli, u uzrastu od 9 ili 10 godina. Oni uce savrsen poravnavanje kostiju, ispravne pokrete lopatice, perfektno sidrenje, perfektno otpustanje, i perfektno pracenje odapinjanja pre nego sto i uzmu ruk u luke. Prvo deca uce sve pokrete golim rukama. Kada ih korektno savladaju, prelaze na Teraband(elasticnu traku). Kada uspeju da izvedu perfektnu formu na Terabandu prelaze na natezanje luka, bez strele. Na kraju, prelazi se na uvezbavanje kompletnog postupka bez otpustanja strele. Celokupan proces traje izmedju 3 i 6 meseci. Medjutim, prema Gospodinu Parku, skoro svi gadjaju rezultat preko 300 na 30 metara sa 36 strela prvi put kada gadjaju sa bodovanjem. Ovde se radi o deci od 10 godina.

Deca nastavljaju trening u nizim razredima srednje skole, koje takodje imaju svoje terene. Nisam siguran kakav je rezim terninga na ovom nivou, ali znam da se najbolji strelci iz donjih razreda srednje skole pozivaju da uce na jednoj od nekoliko srednjih skola za fizicko obrazovanje, kao sto je Kyungee Srednja skola, gde sko Guy i ja proveli veci deo nedelje.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #2 - Nov 14th, 2011 at 6:51pm
Print Post  
III deo

Quote:
Na nivou srednje skole deca gadaju vise nego bilo koja druga grupa strelicara u Koreji. Tokom dana sa teskim treningom odapnu i do 800 strela, ako treneri ne preuvelicavaju. Oni pucaju zagrejavanje i FITA rundu u prepodnevnim satima, jos jednu FITA rundu u popodnevnim, i jos 2.5 sati treninga posle vecere, pod vestackim osvetljenjem. Muskarci u skoli gadjaju od najnizih 1250 do 1341 za kapitena. Devojke gadjaju od visokih 1200, do 1365 za kapitena. Gospodin Park mi je objasnio da se u srednjoj skoli vezba najvise iz dva razloga. Prvo, mapredak od 1300 do 1350 je pitanje usavrsavanja tehnike, sto zahteva veliki broj ponavljanja. Drugi razlog je sto svi imaju zelju da nastave da gadaju na sledecem nivou, bilo u univerzitetskim ili kompanijskim timovima. Da bi uspeli da to postignu, potreban je rezultat od 1330 za korporacijski tim, i nesto malo nizi za univerzitetski tim. (Univerzitetski timovi su u sastavu fakulteta za fizicko obrazovanje, na kojima upis nije lak. Ostali fakulteti nemaju terene za strelicarstvo.)  Ako ne uspeju da se rangiraju ni za jednu od ovih opcija, strelicari vise nikada nece moci da gadjaju, posto u Koreji nema javnih terena.

Djaci u srednjim skolama dizu tegove van sezone, ali se tokom strelicarske sezone fokusiraju samo na gadjanje. Tokom sezone takmicenja oni cak ni ne trce. Pred same turnire, treninzi su nesto laksi, samo 400 strela dnevno, po izjavi trenera, Gospodina Lim-a.

Kada se priblizavaju turniri, djaci nemaju drugu nastavu, samo gadjanje. U drugo vreme, nastava se odrzava u toku prepodnevnih sati, ali mislim da njihovi casovi ne traju duze od sat ili dva. Cini mi se da oni gadjaju od 9-12:30, 13-18, i 19:30-22 sata veci deo godine. Njihovi prsti su kao koza, iosim kod dece ciji zuljevi su pukli i krvare.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #3 - Nov 14th, 2011 at 6:52pm
Print Post  
IV Deo

Quote:
Gospodin Lim i njegov pomocni trener su na terenu ceo dan, svaki dan sa strelicarima. Gospodin Lim je bio clan tima na Svetskom Sampionatu tokom 80tih, on je ostvareni strelicar, kao sto su i svi vrhunski treneri u Koreji. Treniranje strelicara je njegov stalni posao. Cinjenica je da strelicari izuzetno postuju trenere, i lako je videti zasto.

Yun, Mi Jin je pohadjala ovu srednju skolu, i osvojila je zlatnu medalju na Olimpijadi tokom zavrsne godine. Ocigledno je da se ludilo isplati. (U skoli su njene slike svuda, a cela skola je kao hram posvecen Yun, Mi Jin)

Svi strelicari sa kojima smo gadjali treniraju napolje tokom cele sezone cak i po snegu. Oni treniraju iz malih kucica, kroz otvorene prozore. Mali grejaci zagrevaju ove kucice dovoljno da moze da se gadja, a prilikom odlaska po strele svi navlace jakne i kapute. Jedna od osnovnih skola koju smo posetili je imala samo konstrukciju od skele, pokrivenu folijom, kroz koju su proseceni otvori za gadjanje, da bi se strelicari zastitili od vetra.

Vec smo napisali sta se desava na sledecem nivou. U Koreji postoji oko 12 univerzitetskih timova. Strelicari u skoli Mi-Jin, Kyung Hee Univerziteta, trce oko 40 minuta ujutru, a zatim provode ostatak prepodneva na casovima.  Trening na terenu pocinje u 14 sati i traje do 18. Posle vecere trening se nastavlja od 19:30 do 22:00. Tim na Kyung Hee Univerzitetu je novi, i sastoji se od samo tri strelicara. Yun, Mi-Jin; Lee Kyung-Jung i Cho, Eun-Na. Gospodja Lee je nosilac zenskog rekortda na 30m, sa rezultatom od 360. Guy i ja smo proveli vece sa njima. Uspeo sam da izgubim mec od 18 strela od Yun, sa 168-169. Gledao sam njihove FITA rezultate, i njeni najbolji su 1390. Treba posmatrati Koreanke, one ce uskoro preci 1400.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #4 - Nov 14th, 2011 at 6:52pm
Print Post  
V Deo

Quote:
Univerzitetski timovi su opusteniji od srednjoskolskih, mada i oni jos uvek rade naporno. Oni moraju da odrzavaju svoj nivo, da bi uspeli da udju u korporacijski tim kada diplomiraju. Ocekujem da ce neki od njih postati i treneri.

Kompanijski strelicari treniraju manje nego na bilo kom drugom nivou. Gospodin Park objasnjava da je trening manje vazan od poboljsanja koncentracije (Deo teksta o koncentraciji cu prevesti kasnije) na nivou preko 1350 krugova. Kao rezultat, pojedini kompanijski strelicari gadaju samo 200 strela dnevno. No postoje i oni koji gadjaju puno strela, da bi osigurali svoj posao. Ako popuste sa rezultatom, premestaju ih na kancelarijske poslove. Vecina Koreanaca koje vidjamo na Olimpijskim Igrama su kompanijski strelicari. (Yun, Mi Jin je izuzetak, ona se takmicila pravo iz srednje skole sa Gospodinom Lim-om)

Dakle Koreja ima program za strelicare koji je doveo do razvoja oko 100 muskih strelicara ciji su rezultati preko 1300 krugova, i ko zna koliko zena. Sada smo u mogucnosti da razumemo kako su to postigli.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #5 - Nov 14th, 2011 at 6:55pm
Print Post  
Cim budem nasao sat dva sledi prevod teksta o koncentraciji.

A evo i linkova prema originalu.

http://www.texasarchery.org/Documents/Shull/6-6rt300.pdf

http://www.texasarchery.org/Documents/Shull/7-1rt300.pdf

http://www.texasarchery.org/Documents/Shull/7-2rt300.pdf


Mozemo da diskutujemo o temi, ali bih voleo komentar, da li vise odgovara samo link prema originalu ili prevod.. Mada ide brzo, mnogo manje truda je ne prevoditi.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Predrag
Senior Member
****
OfflinePosts: 256
Joined: Dec 28th, 2010
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #6 - Nov 14th, 2011 at 7:11pm
Print Post  
Svaka cast na trudu.
Ovo zaista vredi procitati.
Hvala  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #7 - Nov 15th, 2011 at 8:32pm
Print Post  
Prevod dele o Mentalnim Aspektima gadjanja sam postavio u ovoj temi http://www.lukovi.com/cgi-bin/forum/yabb2/YaBB.pl?num=1321389002/0#2 posto se taj deo mnogo vise odnosi na tehniku gadjanja.

  
Back to top
 
IP Logged
 
Rajka
New Member
*
OfflinePosts: 4
Joined: Aug 1st, 2012
Re: Strelicarstvo u Koreji
Reply #8 - Aug 7th, 2012 at 11:04am
Print Post  
Cestitke na prevodu i odvojenom trudu, a narvno da cu i ja procitati sve!
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top