Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Tekst o strelicarstvu u Koreji - Mentalni Aspekti (Read 2092 times)
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Tekst o strelicarstvu u Koreji - Mentalni Aspekti
Nov 15th, 2011 at 8:30pm
Print Post  
Miswlim da je ovo primerenije mesto od teme gde sam postavio tekst o skolovanju Korejskih strelicara.

Nastavljam sa prevodom.

Quote:
Mentalni casovi sa Gospodinom Parkom

Vece provedeno sa Gospodinom Parkom iz Win&Win Archery je bila obuka kako razmisljati tokom gadjanja. Poceli smo sa gadjanjem na 30 metara, pored Win&Win fabrike. Gospodin Park nam je postavio nekoliko pitanja, kao sto je "O cemu razmisljate dok gadjate?" To je bilo trik pitanje. "Nasi odgovori su bili tipa: Radim na razvoju ramena, tako da razmisljam o tome." Nema nicega pogresnog u fokusiranju na nesto sto pokusavate da ispravite, ali kada dodje vreme turnira, Gospodin Park je pokusao da razjasni odgovarajucu mentalnu perspektivu. Filozofija Gospodina PArka je bazirana na tri stuba:  Gadjanje Jedinstvene Akcije, Koriscenje skeleta i Koncentracija.

Objasnicu svaki ponaosob iako su oni na neki nacin jedno. Pod Gadjanjem Jedinstvene Akcije Gospodin Park podrazumeva jednu zajednicku misao tokom kompletnog izvodjenja hitca. Za Gospodina Parka fokusiranje na lakat je najbolji izbor. Treba razmisljati samo o laktu tokom kompletnog odapinjanja. Ako razmisljam o laktu i o ruci koja drzi luk, ovaj princip je narusen. Koristi skelet je upravo suprotno od koriscenja misica.

Gospodin Park nam je objasnio da je veoma zbunjujuce razmisljanje o stezanju misica koji su zakaceni za kosti. Umesto toga on predlaze fokusiranje na pomeranje samih kostiju. U ovom slucaju pricamo o lopatici i rotaciji lakta. Gospodin Park smatra da je americko fokusiranje na Back Tension-u pogresno. Ono pojacava koriscenje misica. U Koreji svi uce mentalno fokusiranje na kosti, 60-70% nacionalnog tima razmislja o laktu, dok ostali razmisljaju o lopatici.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Tekst o strelicarstvu u Koreji - Mentalni Aspekti
Reply #1 - Nov 15th, 2011 at 8:30pm
Print Post  
Quote:
Gospodin Park je za momenat skrenuo sa teme, objasnjavajuci kako je lopatica koren ruke. Cinjenica je da se misici zakaceni za lopaticu nadovezuju do vrata, nogu, i svega ostalog. Ako razmisljamo o lopatici, ostatak tela ce pratiti. No Gospodin Park je istakao, da posto Guy i Ja imamo odlicnu rotaciju lopatice, trebamo da se koncentrisemo na lakat, kao manje konfuznu tacku za nas mozak.

Koncentracija, definisana od strane Gospodina Parka se sastoji iz dva dela. Prvi je osecanje forme gadjanja jedinstvene akcije i fokusiranje na skelet. Ovaj osecaj se dobija kroz masivno ponavljanje odapinjanja u praksi. Drugi je Meta. Da, on nam je rekao da razmisljamo o meti, stoje upravo suprotno filozofiji ne nisani. Deo jedan bez dela dva nece raditi, kao i obratno. (Kada se gadja meta bez lica eliminisemo potrebu da se fokusiramo na drugi deo)

Koncentracija zahteva izvodjenje sa osecajem perfekcije, dok se nas um fokusira na metu. No ne treba se fokusirati na pucanje desetki nego na postizanje sto manje grupe na meti.Ideja je da sve strele budu sto blize jedna drugoj, brojkrugova je nevazan. Ovo se primenjuje cak i kada se nisani sa korekcijom. Gospodin Park je rekao da Kim Soo-Young nikada ne pomera nisan posle kraja zagrevanja, zato sto bi je takvo pomeranje odvojilo od osecaja za grupisanje na meti. Ako prvom
strelom pogodi desno od desetke na meti, nisanice ulevo sve do kraja gadjanja na toj distanci. Razmislite o tome, koliko puta ste pomerili svoj nisan tokom takmicenja, i zavrsili bez osecaja gde suu vasi pogoci, posto ste izgubili vezu sa koncentracijom. Fokusirajte se na grupe na meti i uvek cete imati obe komponente koncentracije aktivne.
  
Back to top
 
IP Logged
 
B_R
Senior Member
****
OfflinePosts: 287
Joined: Aug 17th, 2011
Re: Tekst o strelicarstvu u Koreji - Mentalni Aspekti
Reply #2 - Nov 15th, 2011 at 8:30pm
Print Post  
Quote:
Gospodin Park je izjavio kako je potreban ogromna kolicina treninga, cak i preko 800 strela dnevno plus intenzivan razvoj tehnike, da bi se napravio progres od 1300 do 1350 krugova. Njegovo misljenje je da tajna napretka od 1350 do 1400 zahteva razvoj perfektne kombinacije osecaja i grupisanja. Vrhunski strelci u Koreji gadjaju oko 200 strela dnevno, posto po Gospodinu Parku oni vec imaju zahtevanu tehniku. Da bi dalje napredovali moraju da postanu gospodari detalja koje smo pomenuli u prethodnom delu. Ovo me je zbunilo, posto je moje misljenje da je potrebno isto toliko vezbanja da bi se usavrsila kombinacija osecaja i grupisanja koliko je potrebno da se svaka komponenta izgradi odvojeno i da se dodje sa 1300 na 1350. Mozda postaju lenji? Ili se pokazalo da naporno vezbanje u srednjim skolama moze da bude i kontraproduktivno?
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top