Page Index Toggle Pages: 1 2 3 [4] 5  Send TopicPrint
 25 Zakon ? (Read 20603 times)
boxy85
Full Member
***
OfflinePosts: 140
Joined: Mar 15th, 2011
Re: Zakon ?
Reply #45 - Jul 15th, 2014 at 10:36am
Print Post  
Mi u SK Becej smo popasli kaznu zbog 2-3 skolska luka. Dosla policija, konfiskovala lukove, hteli su i strele dok ih nismo ubedili da strele po zakonu mozemo da imamo bez nabavne dozvole ili cega vec tj da one nisu municija. Veoma brzo je stiglo sve i do suda i platili smo kaznu. Sada dve godine ne smemo da nabavljamo lukove. Eto ti sta se desi kada te uhvate sa nelegalnim lukom. Te lukove verovatno neko iz policije koristi na svojoj vikendici ali to vec nije nas problem. Svi mi rizikujemo posedovanjem nelegalnog luka, samostrela... A opet i kada usvoje zakon ne znaci da smo slobodni da radimo sta hocemo sa nelegalnim lukovima nego ce se dozvoliti slobodna kupovina legalnih lukova i uvoz fizickim licima bez podnosenja zahteva policiji. Svako oruzje mora biti zavedeno u registar barem carine i preko njih i policije. Ja nisam video stavku gde se svi nelegalni lukovi smatraju legalnim uvodjenjem novog zakona. Ili mozda gresim...
  
Back to top
 
IP Logged
 
Skulptron
New Member
*
OfflinePosts: 36
Location: Sirmium
Joined: Jul 6th, 2014
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #46 - Jul 15th, 2014 at 10:53am
Print Post  
boxy85 wrote on Jul 15th, 2014 at 4:10am:
Tih 6000 je po komadu. za svaki novi luk ti treba nova dozvola


Da li to znači da jednom platim proceduru za jedan luk i više ne plaćam svake godine?

Koliko vidim iz zakona (koji još uvek proučavam) postoje tri koraka:
- zahtev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja
- odobrenje za nabavljanje oružja
- oružni list

Kako to ide u praksi? Koliko vidim iz prethodnik komentara izgleda da je u praksi dobijanje oružanog lista skoro nemoguće. Zašto? Da li neko može da opiše svoje isustvo i da predloži neke praktične savete.

Kapiram ja da 95% posto streličara u Srbiji misli da dozvola nije baš neophodna ali ima nas koji i pored toga što znamo u kakvoj državi živimo ne možemo to da prihvatimo na taj način. Ja razumem one koje to ne opterećuje ali razumem i onih 5% koji ne mogu to da sebi dopuste.
Ja sam se baš napalio na zakrivljeni luk ali ako ne uspem u tome da imam oružani list koji je po zakonu obavezan, moraću da odustanem... 
  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #47 - Jul 15th, 2014 at 12:12pm
Print Post  
Ja bih samo da se nadovežem na diskusiju... A kako nabaviti legalno luk za dete koje trenira streličarstvo? Kao dete (maloletnik) ne može da traži oružni list, već to može samo punoletnik, odnosno roditelj... Da li onda roditelj mora da bude član kluba, da završi obuku (kako bi dobio uverenje, koje je osnov za dozvolu)? Znači da roditelj koji se ne bavi streličarstvom mora ili da nelegalno nabavi luk ili da dete prekine sa sportom... Ili možda postoji neki treći način za koji ja ne znam...?
  
Back to top
 
IP Logged
 
boxy85
Full Member
***
OfflinePosts: 140
Joined: Mar 15th, 2011
Re: Zakon ?
Reply #48 - Jul 15th, 2014 at 5:31pm
Print Post  
Vidi ovako, dobijanje oruznog lista nije nikakav problem ako je u pitanju kupovina LEGALNOG LUKA, sve ostalo je nemoguce. A sto se tice klodovika jedna prosta stvar koja je mozda vecini nepoznata. Za dobijanje dozvole za nabavku luka nije potrebna nikakva obuka i nikakav sertifikat. Mozda je malo lakse ako je kupac luka ujedno i clan nekog kluba(moze samo i formalno). U Vasem slucaju, posto znam da imate cerku koja se bavi strelicarstvom onda vi luk kupite na vase ime ali ga dete koristi. I onako je koliko ja Vas znam pratite na 99% turnira tako da ne vidim gde bi bio problem
  
Back to top
 
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #49 - Jul 15th, 2014 at 8:43pm
Print Post  
boxy85 wrote on Jul 15th, 2014 at 5:31pm:
Vidi ovako, dobijanje oruznog lista nije nikakav problem ako je u pitanju kupovina LEGALNOG LUKA, sve ostalo je nemoguce. A sto se tice klodovika jedna prosta stvar koja je mozda vecini nepoznata. Za dobijanje dozvole za nabavku luka nije potrebna nikakva obuka i nikakav sertifikat. Mozda je malo lakse ako je kupac luka ujedno i clan nekog kluba(moze samo i formalno). U Vasem slucaju, posto znam da imate cerku koja se bavi strelicarstvom onda vi luk kupite na vase ime ali ga dete koristi. I onako je koliko ja Vas znam pratite na 99% turnira tako da ne vidim gde bi bio problemNe bih voleo da me loše protumačiš, ja sam ćerki kupio luk kako sam ga kupio (naravno nemam oružni list ali sam ga kupio u prodavnici)i ništa nema tu sakriveno niti "umotano". Ipak, poseti link http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/oruzje.h i u drugom pasosu ćeš videti da piše "osposobljen", što znači da moram da imam potvrdu da sam prošao obuku, a u istom pasosu (samo na početku) se takođe kaže da lice mora biti punoletno.
Da, tačno je da ja svoje dete stalno pratim na takmičenja i pratiću je bar do njene 18 godine upravo iz razloga punoletstva, odnosno, ako i dođemo u situaciju (a ja se nadam da nećemo) da mora da se dokazuje čiji je luk, pre ću ja da ponesem zakonske posledice nego da to prepustim detetu.
E, sada, ako dođe do predložene izmene Zakona (ja se iskreno nadam da hoće), onda ni ja ali ni drugi roditelji nećemo morati da brinemo. Naravno, ni tada decu ne bi trebalo puštati da sama nose luk kako na trening, tako i na takmičenje, bar do momenta kada ne budu punoletni i to čisto iz bezbednosnih razloga. Ne kažem da će dete odapinjati luk na stred ulice, ali lopova ima mnogo. Šta ako nju (njega) presretnu mangupi i ukradu torbu...? Kako prijaviti krađu luka koji nije registrovan u MUP-u? A da ne pominjem koliko bi tek živaca izgubio ako bi onda taj luk bio zloupotrebljen...
  
Back to top
 
IP Logged
 
Skulptron
New Member
*
OfflinePosts: 36
Location: Sirmium
Joined: Jul 6th, 2014
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #50 - Jul 16th, 2014 at 12:28am
Print Post  
Ovaj link koji je klodovik postavio je veoma koristan: http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/oruzje.h

"Članstvo u lovačkoj ili streljačkoj organizaciji kao i odsluženje vojnog roka nisu uslov za dobijanje odobrenja."

E sad, nije ni čudo što klodovik i boxy85 imaju različito mišljenje o obuci, morao sam 10 puta da pročitam šta su napisali u gore spomenutoj stranici:

1. NABAVKA ORUŽJA, DELOVA ZA ORUŽJE I MUNICIJE

  3. uverenje o obuci u rukovanju vatrenim oružjem, za oružje za koje se podnosi zahtev za nabavku (nije potrebno ako se podnosi zahtev za vazdušno ili tetivno oružje, za sledeću kategoriju lica: službena lica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, penzionisani radnici ovog svojstva, aktivna i penzionisana vojna lica i rezervni oficiri).

Totalno je idiotski sročeno... prvo piše: uverenje o obuci u rukovanju vatrenim oružjem a posle spomnju kako nije potrebno za vazdušno i tetivno oružje za određenu kategoriju lica!!!!

Pa ako je UVERENJE O OBUCI U RUKOVANJU VATRENIM ORUŽJEM onda se definitivno NE ODNOSI na sve koji podnose zahtev za VAZDUŠNO ili TETIVNO oružje a ne samo na određenu kategoriju lica koja podnose zahtev za vazdušno ili tetivno oružje!!!

Ne mogu da traže da savladam obuku za VATRENO ORUŽJE da bi mi se odobrilo nabavljanje tetivnog oružja!

Kakvi maloumnici!!! Ni pravilo ne umeju da formulišu.
Ovo  me je podsetilo na onu dečiju pesmicu "ružo moja bela, ala si mi plava, ko zelena trava".

Tako da možemo da zaključimo da za tetivno oružje ipak nije potrebna obuka pošto se i u uputstvima u gore navedenoj stranici MUP-a pod rednim brojem 8 za obuku spominje samo vatreno oružje:
8. OBUKA U RUKOVANJU VATRENIM ORUŽJEM

Što se tiče punoletstva... ispada da mlađi od 18 godina mogu da vežbaju samo u klubu i sa klupskim lukom (a to znači da nam poručuju da deca ne treba da se bave ovim sportom... svi marš na fudbal, bre!)
« Last Edit: Jul 16th, 2014 at 1:46pm by Skulptron »  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
Skulptron
New Member
*
OfflinePosts: 36
Location: Sirmium
Joined: Jul 6th, 2014
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #51 - Jul 16th, 2014 at 1:33am
Print Post  
Kolko vidim ispada da je potrebna sledeća papirologija:

1. NABAVKA ORUŽJA
Zahtev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja (obrazac broj 1)
1. važeća lična karta;
2. uverenje od suda da se protiv lica ne vodi krivični postupak
3. dokaz o uplaćenoj taksi - 1.620,00 din

2. REGISTRACIJA ORUŽJA
Zahtev (obrazac broj 1) za izdavanja oružnog lista
- taksa za obrazac oružnog lista - 1.620,00 din
- taksa za izdavanje oružnog lista -       140,00 din

Ispada da su celokupni troškovi 3380 dinara (ne računajući uverenje od suda).
Pa to i nije tako strašno... da li postoje još neki troškovi?
  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
boxy85
Full Member
***
OfflinePosts: 140
Joined: Mar 15th, 2011
Re: Zakon ?
Reply #52 - Jul 16th, 2014 at 3:10am
Print Post  
Sto se tice troskova to je to, nema vise nista da se plati sem clanstva u klubu i kotizacije na turnirima  Grin  Veruj mi klodovik ne treba ti obuka zbog nabavke luka. Svako ko ti proda pricu da moras da prodjes obuku da bi mogao da kupis luk ili hoce da ti uzme pare od obuke ili ni on ne znam zakon. Obuka je vise mogucnost omasovljenja clanstva u klubu. Znaci ja napravim obuku na koju dodje 10 ljudi, od toga se 2-3-5 uclane u klub a drugi su eto prosli neku obuku koju ce mozda zaboraviti mozda nece.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Sale
Forum Administrator
*****
Offline


yoyobow

Posts: 727
Location: Novi Sad
Joined: Mar 31st, 2010
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #53 - Jul 16th, 2014 at 7:30am
Print Post  
Clanstvo u klubu nije ni obaveza ni garancija da ce se dobiti nabavna dozvola.
  
Back to top
 
IP Logged
 
TAP3AH
Junior Member
**
OfflinePosts: 99
Joined: Jun 1st, 2010
Re: Zakon ?
Reply #54 - Jul 16th, 2014 at 1:23pm
Print Post  
SK NS 2002 ima petnaestak dozvola.
Cena klupske dozvole je 2 x 13 (trinaest dinara), koliko košta obrazac za nabavku i oružni list.

Pri tom nema bezbednosne provere kod komšija da li si sklon ovome ili onome i ostalih cimanja.
Klub koji poštuje zakone (i drži do sebe) je prošao sve te provere, nabavio PPZ, Mišljenje balističara, itd.

To je sve.

Znači, ipak vredi biti u normalnom klubu...
  
Back to top
 
IP Logged
 
Skulptron
New Member
*
OfflinePosts: 36
Location: Sirmium
Joined: Jul 6th, 2014
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #55 - Jul 16th, 2014 at 1:52pm
Print Post  
Pošto sam apsolutni početnik a u celom Sremu nema streličarskog kluba gde bi se mogao posavetovati, nadam se da će mi se oprostiti možda glupo pitanje  - šta je to klupska dozvola?

  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
TAP3AH
Junior Member
**
OfflinePosts: 99
Joined: Jun 1st, 2010
Re: Zakon ?
Reply #56 - Jul 16th, 2014 at 7:38pm
Print Post  
Skulptron,
vadiš dozvolu na registrovani klub, kao pravno lice.
Dozvola i glasi na klub (koji je ispunio neohodne zakonske propise), a ne na osobu.
Kada naiđeš do NS javi se, pa ću ti sve lepo objasniti.
  
Back to top
 
IP Logged
 
PJ
Senior Member
****
OfflinePosts: 305
Location: Zemun
Joined: Mar 21st, 2011
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #57 - Jul 17th, 2014 at 7:27am
Print Post  
Postoji ideja da se osnuje klub u Sremskoj Mitrovici. Nadam se da će uskoro biti i više informacija o toj temi.

Najviše što mogu sa telefona je copy/paste:

Procedura za podnošenje zahteva za odobrenje za nabavku tetivnog oružja:

1. Odlaziš u sud prema mestu prebivališta iz LK i tražiš potvrdu da
nisi krivično osuđivan. Razlog za izdavanje potvrde "nabavka sportskog
tetivnog oružja". Na potvrdi će verovatno pisati samo oružje, ali ti
na zahtev obavezno napiši tetivno. Za beogradske sudove se zahtev može
podneti na adresi:
http://prvisud.rs/uverenja1/title.php

2. U MUP-u dobiješ zahtev za nabavljanje oružja (scan je u prilogu),
tu popunjavaš A, V i G. Prva dva su tvoji lični podaci, a G (polje 24)
upišeš "Tetivno oružje - sportski luk"

3. Popuniš uplatnicu prema primeru uplatnice sa strane:
http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/oruzje.h
Iznos je trenutno 1590 dinara, ali obavezno proveri u MUP-u pre nego
što izvršiš uplatu, da te ne bi vraćali da doplaćuješ (tarifni broj
32, tačka 4 - tetivno oružje).

Poziv na broj upišeš prema opštini u kojoj podnosiš zahtev. Spisak
opština je na:
http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/TABELA%20POZIVA%20NA%20BROJ%20ZA%20UPLATE%...

3. Potvrdu iz suda, popunjen zahtev i uplatnicu nosiš u MUP nadležan za
mesto prebivališta iz lične karte i predaješ zahtev za nabavku
tetivnog oružja.

Posle toga policija šalje terensku proveru da vidi da li živiš na
adresi na kojoj si prijavljen i da li imaš problema sa komšijama.

Posle terenske provere, odobrenje za nabavku dobijaš nakon nekoliko
dana. Nekada te obaveste telefonom, ali uglavnom moraš da odeš da
proveriš.

Sa odobrenjem kupujes luk i zatim imaš rok od 8 dana da ga registrujem na istom mestu gde si podneo zahtev i plaća se ista ona taksa od 1590 i još jedna od sto i nesto dinara.

Sve dodatne informacije i pomoc na archery@zemun.net

Do sada znam da su odbili dva čoveka i postoji vrlo jasan razlog i ako ga MUP nije naveo.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Skulptron
New Member
*
OfflinePosts: 36
Location: Sirmium
Joined: Jul 6th, 2014
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #58 - Jul 29th, 2014 at 1:48am
Print Post  
Vidim da je izašao NACRT ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI koji je postavljen na sajt MUP-a 17. 07. 2014.

http://www.mup.gov.rs/cms_lat/sadrzaj.nsf/nacrti_zakona.h

pa me interesuje da li se razlikuje od prethodnog nacrta?Po ovom nacrtu je predviđeno da tetivno oružije snage manje od 250 N (a to mu valjda dođe 100 funti) spada u D grupu i da ga sva lica starija od 16 godina mogu posedovati bez odobrenja i prijave nadležnom organu...
... nadam se da će ga uskoro usvojiti  Roll Eyes

Mada, ako bi terali mak na konac, član 33. su mogli i detaljnije da formulišu... pošto ispada da je za prenošenje oružja (iako oružje spada u D grupu) potrebno imati važeću ispravu o oružju:

Prenošenje oružja
Član 33.
Vlasnik oružja ili njegov predstavnik ako je vlasnik pravno lice ili privredni subjekta može ga uz važeću izdatu ispravu o oružju prenositi, za sopstvene potrebe, spakovano u odgovarajuću ambalažu (kofer, kutija, futrola) koja onemogućava njegovu trenutnu upotrebu.


Ali pošto u Srbiji nije važno šta piše, nego šta se podrazumeva, onda ovo i nije neki problem... samo neka ga usvoje što pre.

P.S.
Sad sam video da je ovaj nacrt izmenjen u odnosu na prethodni nacrt:
http://www.lorist.co.rs/index.php/Sveze-informacije/nacrt-zakona-oruzju-i-munici...

« Last Edit: Jul 29th, 2014 at 12:57pm by Skulptron »  
Back to top
WWW  
IP Logged
 
Sale
Forum Administrator
*****
Offline


yoyobow

Posts: 727
Location: Novi Sad
Joined: Mar 31st, 2010
Gender: Male
Re: Zakon ?
Reply #59 - Jul 29th, 2014 at 1:46pm
Print Post  
Skulptron wrote on Jul 29th, 2014 at 1:48am:
Po ovom nacrtu je predviđeno da tetivno oružije snage manje od 250 N (a to mu valjda dođe 100 funti) spada u D grupu i da ga sva lica starija od 16 godina mogu posedovati bez odobrenja i prijave nadležnom organu...


250 N je 56lbs

bice da je neko pogresio  Shocked
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1 2 3 [4] 5 
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top