Poll
Poll Question: Da li nam je bodovanje potrebno« Created by: darko on: May 27th, 2013 at 12:09pm »

Page Index Toggle Pages: [1] 2 3 4 Send TopicPrint
 25 Bodovanje - za i protiv (Read 9030 times)
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Bodovanje - za i protiv
May 27th, 2013 at 12:09pm
Print Post  
Od ove sezone važi novi sistem bodovanja koji do sada nismo komentarisali - meni se čini da je bolji od prethodnog mada ima propusta, naravno. Najveći propust je broj bodova koji nosi bodovanje organizacije turnira. Iz razgovora na turnirima nekako sam stekao utisak da bodovanje pojedinaca niko ni ne gleda, dok je bodovanje klubova tek ponekom bitno. Dakle, treba li nam bodovanje?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
Miljko
New Member
*
OfflinePosts: 25
Joined: Feb 2nd, 2013
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #1 - May 27th, 2013 at 8:59pm
Print Post  
Pitanje bodovanja klubova i pojedinaca je veoma ozbiljno pitanje i nisam siguran da je forum pravo mesto da se diskutuje o tome . Međutim, ukoliko bi ta diskusija iznedrila neke korisne predloge to bi bilo veoma korisno i bio bih zahvalan na tome.
Elem, ja sam još u izradi novog sistema bodovanja dao dve ozbiljne zamerke: prvu, da sistem favorizuje i nepravedno nagrađuje velikim brojem bodova organizatora turnira, tako da se uskoro mogu očekivati ,,profesionalni organizatori turnira" i time umanjuje napor ostalih klubova na stvaranju novih članova ili dobrih rezultata, što bi trebalo da bude prevashodni ciljevi svakog kluba.Druga zamerka se odnosila na , po meni nepravedno i nekorisno manji broj bodova za mlađe kategorije. Po mom dubokom ubeđenju to je u direktnoj suprotnosti sa interesima našeg Saveza i sporta o uvođenju, dovođenju i gajenju najmlađih takmičara. Oni bi trebalo da predstavljaju našu budućnost a ne, uz svo poštovanje, matorci od 50 i više godina.
Dakle, trebali nam ovakvo, ili bilo kako drugačije bodovanje?
Mislim da ne! Klubovi se mogu rangirati na osnovu Državnog ili Državnih prvenstava, možda i pojedinci. Podela novca klubovima je, kako se pokazalo poslednjih godina, bacanje para. Taj novac bi se bolje iskoristio ako bi se potrošio na pripreme reprezentacije, kampove za mlade takmičare ili odlazak, posebno mlađih takmičara, na neko međunarodno takmičenje...
Dugo se u nekim krugovima priča o ovome ali nema nikakve inicijative. Svi očekuju da će to pokrenuti neko drugi.
Ja sam, možda, otvorio više pitanja nego što sam ponudio odgovore.Voleo bih da čujem šta ostali misle o ovome. Hvala Darku na otvaranju ove teme.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Bear
Junior Member
**
OfflinePosts: 76
Joined: May 10th, 2012
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #2 - May 28th, 2013 at 7:07am
Print Post  
Na forumu možemo a i treba da diskutujemo o svemu, čak bi mogli da iznosimo preporuke selektoru kakvu frizuru da propiše reprezentativcima  Cheesy

Šalu na stranu, ali nekakav sistem bodovanja je potreban, naravno da ni ovaj kao ni pretodni nije bez mana ali to je već za raspravu na organima saveza kako ga popraviti. Odavde u najboljem slučaju mogu da dođu neke ideje. I mislim da bi trebalo više diskutovati o svemu, pogotovo što (relativna) anonimnost na forumu omogućava da se lakše iznese i poneko nepopularno mišljenje.
Rangiranje na osnovu DP ne bi bilo dobro pošto bi to onda totalno devalviralo vrednost ostalih turnira. Mislim, super su turniri-druženja, ali ipak bi trebalo da imamo i neku dozu ozbiljnosti koliko god da su nam niski rezultati učešće na turnirima bi trebalo ozbiljno shvatati.
Dakle da, treba nam bodovanje, i treba napraviti sistem takav da nam odgovara i da promoviše razvoj streličarstva i napredak u rezultatima. Naravno to neće doći odmah pa ni sledće ni one tamo sezone ali ozbiljnost u radu će se pre ili kasnije isplatiti.
  
Back to top
 
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #3 - May 30th, 2013 at 8:13am
Print Post  
Moje je mišljenje da je bodovanje neophodno za takmičare i potpuno suvišno za rekreativce.

Već dugo se zalažem za takvu podelu jer se mali broj takmičara, bez obzira na njihov uzrast, potpuno gubi u masi rekreativaca, ukoliko se njihov poseban trud i rad ne uvaži na odgovarajući način (bodovanjem, nagradama, učešćem na turnirima u inostranstvu, opremom...).

O razlici izmedju jednih i drugih sam pisao u više navrata na ovom Forumu ali genralno, razlika je u tome što takmičar ima prava i obaveze, a rekreativac samo prava.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Sale
Forum Administrator
*****
Offline


yoyobow

Posts: 727
Location: Novi Sad
Joined: Mar 31st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #4 - May 30th, 2013 at 9:15am
Print Post  
I sta ces kada rekreativac otrese 5-6 "takmicara" na turniru koji se boduje ?
  
Back to top
 
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #5 - May 30th, 2013 at 2:45pm
Print Post  
Sale wrote on May 30th, 2013 at 9:15am:
I sta ces kada rekreativac otrese 5-6 "takmicara" na turniru koji se boduje ?Iskreno, to se već desilo...Beatris je na turniru u Košutnjaku ostala bez šampanjca za vrlo mali broj krugova (iako je mlađa pionirka), a ni ostali pioniri (kada bi se merili sa rezultatom seniora), ne bi bili tako loši (u globalu- bili bi od 10 do 15 mesta)...
Znam da će odmah biti komentara kako oni pucaju na mnogo kraćim distancama što jesteistina, ali je i istina da je veliki broj streličara tamo imao mnogo više godina bavljenja ovim sportom od tih pionira koji nemaju ni toliko godina života.
Zato i podržavam selektorov post i njegov komentar da treba podržati pionire i kadete što je više moguće. Možda ta finansijska podrška klubovima i pojedincima treba pre da bude usmerena na kampove za mlade, pa da za par godina (ili koju i više) imamo streličare kojiće imati mladost, iskustvo, ali i znanje za reprezentaciju.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Bear
Junior Member
**
OfflinePosts: 76
Joined: May 10th, 2012
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #6 - May 30th, 2013 at 3:56pm
Print Post  
Sale wrote on May 30th, 2013 at 9:15am:
I sta ces kada rekreativac otrese 5-6 "takmicara" na turniru koji se boduje ?Pa takmičara neće otresti ali "takmičara" ..... pa dobro "takmičar" i takmičar nisu isto  Roll Eyes
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #7 - May 31st, 2013 at 8:20am
Print Post  
Upravo smo se potrudili da novim sistemom bodovanja damo prednost rezultatu, a ne plasmanu, što mi se čini da smo uspeli, tako da su takmičari time nagrađeni. Što se pionira tiče ne boduju se poeni već samo plasman. Razlog za to je što je nemoguće (ili barem mi nismo uspeli) napraviti jedan sistem bodovanja koji će realno da vrednuje i kompaund na 25m i olimpik na 70m, plus još field i 3D sa kočićima ... Ono što smo hteli da izbegnemo kod pionira je njihova eksploatacija od strane klubova za dobijanje jeftinih poena.
Što se ostalih vrsta nagrađivanja tiče tu je opet problem što jedino kod seniora postoji kakva-takva konkurencija koja ne bi nagradu za prvo mesto na rang listi svela na jednostavno pojavljivanje na turnirima. Ako nagradu dobiju samo seniori onda će opet da ispadne da su mlađe kategorije zanemarane. Vidite i sami koji broj mlađih kategorija dolazi na takmičenje, retko kad, možda samo na državnom, se skupe 3 u kategoriji. Takav je slučaj i kod seniorki. Verujem da bi se stanje promenilo da se streličarstvo uvede u škole, ali je pitanje da li savez ima snage i volje za takav poduhvat Smiley
Ostaje pitanje smisla bodovanja, da prvi na rang listi i znači nešto osim lične satisfakcije. Možda da prednost kod organizacije bodovnih turnira imaju bolje plasirani klubovi bez obzira na tradiciju i ko je do sada organizovao koji turnir?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #8 - May 31st, 2013 at 11:28am
Print Post  
Darko, mislim da si za mnogo stvari  pravu. Što se tiče pionira, ne mislim da grešiš, ali generalno situacija nije ni malo lepa. Fita ih ne priznaje, pa je to izgovor da se oni gurnu na marginu. Tek od one frke sa Novim Sadom, sada imamo u svakom pozivu za turnir i objavljen kapacitet takmičenja (što ranije nije bilo, pa se i to može smatrati pomakom u napred). Pomenuo si i mali odziv...Lično mislim da bi odziv bio i mnogo veći, ali mnogi klubovi ne prijavljuju svoje klince smatrajući da bi ih prijavili uzalud, odnosno da i pored prijave- klinci (zbog Fita pravila) ne bi imali mogućnost da gađaju.
Ono što bi možda bilo rešenje u ovoj situaciji , da se Fita pravila poštuju, a da mlađe kategorije ne "trpe" zbog toga je (možda) ogranizovanje takmičenja samo za te kategorije. Naravno, tih takmičenja (u sali i napolju) ne bi trebalo da bude više od tri- četiri za sezonu, ali da ih bude... Predpostavjam da organizacija neće biti tako skupa kao za druge turnire, a pružiće priliku i svim mlađima da izađu na takmičenje redovno, jer je i takmičenje jedna vrsta trenažnog procesa. Da ne pominjemo i sam momenat stimulacije klincima jer ne dolaze samo da bi trenirali i slušali priče o takmičenjima. Pored toga, samom savezu, kao i selektoru bi njihovi rezultati na tim takmičenjima bili dostupniji ako i se kasnije pravili neki kampovi i slično. Tada bi i mogao da se primeni sličan ili isti (ili neki sasvim treći) sistem bodovanja klinaca, a da to ne smeta seniorima...
Eto predloga: na sledećoj sednici UO ili skupštine, saznajte podatak koliko ima klinaca po klubovima, pa raspravite da li bi bilo moguće da se za njih napravi "posebna liga" kao u nekim drugim sportovima. Time bi klinci dobili ravnopravan status i ne bi odustajali od treninga po klubovima kada shvate da moraju da treniraju godinu ili dve (ili čak i više) pre nego što steknu status "priznate" kategorije, jer ti itekako deluje destimulativno.
  
Back to top
 
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #9 - Jun 1st, 2013 at 8:52am
Print Post  
Pa ja vam govorim da je uzrok svih uzroka rekreativan pristup streličarstvu. Nijedan ozbiljan roditelj neće svoje dete da uputi na streličarstvo kad ga tamo u klubu čekaju "takmičari" koji jedva čekaju roštilj i pivo. Bodovanje u ovoj situaciji je "ja tebi serdare, ti meni vojvodo". Naravno, ima nekoliko ljudi koji bi streličarstvo da uzdignu do sporta (bolje rečeno da ga vrate do sporta jer je on to pre desetak godina bio) ali to pored sadašnje politike klubova nije moguće. Zbog toga je bodovanje, bez obzira koliko bilo objektivno i koliko su uložili truda ljudi koji su osmislili sistem, samo jedan od ukrasa koji treba da stvori iluziju postojanja takmičenja.
Pogledajte naše najbliže komšije Hrvate, oni su pre nekoliko godina bili čak i iza nas po rezultatima, medjutim nivo zrelosti ljudi koji vode njihov Savez u odnosu na naše roštilj majstore je nesameriv pa su tako i rezultati sada neuporedivi.
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #10 - Dec 26th, 2014 at 9:08am
Print Post  
Na topiku o radu saveza Tarzan je napisao:

"Na razdvojene liste bodovanja je skrenuo pažnju gostujući predstavnik Streličarskog Saveza Vojvodine, a ne predstavnik SK NS2002, koji je uzeo učešća u raspravi.
I dalje smatram da treba formirati jedinstvenu rang-listu, jer smo, makar na papiru, jedinstven savez, a ne razdvojeni po vrsti turnira na kojima nastupamo.
Na TTkom i UO SSS je da nađe pravednu formulu, da niko ne bude favorizovan ili oštećen, jer se radi o zvaničnim turnirima i priznatim stilovima."

Sta bi po vama trebao da bude pravedan rezultat bodovanja na kraju sezone, tako da niko ne bude ostecen ni favorizovan? Dakle, na kraju sezone vidite rang listu i budete zadovoljni. Sta je to sto ce vas uciniti zadovoljnim i sto se tice kluba i sto se tice vaseg ucesca?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #11 - Jan 1st, 2015 at 1:52pm
Print Post  
Moj koncept je sledeći:

A i B kategorija takmičara; A kategorija - oni koji su ispucali neki rezultat o kome se dogovorimo, neka vrsta norme; oni dobijaju A licencu i obnavljaju je svake dve godine (moraju da ispucaju zadatu normu); samo rezultati ovih takmičara se boduju; indoor i outdoor lista bodovanja; lista se pravi prema zbiru krugova sa 80% turnira (80% indoor i 80% outdoor). Isto važi za ekipe.

Klubovi: tri takmičara sa najvećim ukupnim zbirom krugova čine rezultat kluba u odredjenoj kategoriji/stilu

Za sve važi da se boduju samo takmičari sa A licencom.

Logika: što si dalje dospeo u eliminacijama - imaš više krugova. Plasman ne znači ništa; bolji je streličar onaj koji je deseti sa 580 krugova nego prvi sa 560.
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #12 - Jan 2nd, 2015 at 3:48pm
Print Post  
Predlog je ok, treba se malo udubiti da se vide moguci problemi. Ali kako bi tu sabio 3D i field, a da ne bude favorizovanih i ostecenih? Tarzanov komentar se odnosio na to da je target zasticen i privilegovan u odnosu na field i 3D. Kako napraviti jedinstvenu rang listu i da svi budu zadovoljni kako su izbodovani? Moj je utisak bio da ovaj sistem bodovanja nikoga ne stiti ali izgleda da to nije slucaj, pa me interesuju vase misljenje - cime je target zasticen, sta uciniti da field i 3D konacno budu zadovoljni?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #13 - Jan 2nd, 2015 at 4:46pm
Print Post  
Što se tiče fielda i 3d prvo se treba postarati da turniri budu potpuno u skladu sa WA pravilima i preporukama, a onda isto kao i za target: videti koji su to pristojni rezultati i od njih početi rangiranje.

Problem i sa targetom je relativno mali broj turnira, a field i 3d ima još izraženiji problem u tom smislu tako da ovaj predlog za rangiranje u 3d i field treba shvatiti uslovno.

Što se tiče favorizovanja, to je druga priča, moj predlog prilikom izbora sadašnjeg Predsednika SSS je bilo formiranje Saveta za 3d i field koji bi davao svoje mišljenje UO kada bi na dnevnom redu bile takve teme. Medjutim nečin (ne)rada UO je takav da je ovo u domenu SF...
  
Back to top
 
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #14 - Jan 2nd, 2015 at 9:43pm
Print Post  
Mislim da je 90m u svom postu od juče pomenuo nešto što o čeu će se mnogo dobro morati razmisliti, jer ako je to namenjeno baš svim kategorijama (bez izuzetka) može doći do vrlo loših reakcija. kao što rekoh, vrlo je bitno da li je mislio i na pionire kada je davao predlog o uvođenju normi. Činjenica je da (bar u indoor-u) imamo rezultate pionira koji su bolji ili vrlo blizu čak rezultatima u starijim kategorijama, pa bi takvim pionirima to u stvari bio i podsticaj uvođenje u klase (A i B), jer više ne bi razmišljali da li treba da se prijavljuju na turnir ili ne (odnosno da li će na turniru biti mesta za njih).
Ali sa druge strane, mnogi streličari starijih kategorija koji bi upali u B licencu, smatrali bi da pioniri koji imaju A licencu u stvari imaju prednost u odnosu na njih i odmah bi potegnuli pitanje poštovanja FITA pravila.
Dakle, opet se vrtimo u krug: da li licencirati pionire i priznati im da imaju bolje i jače rezultate od nekih starijih kategorija (a ima takvih pionira), pa rizikovati povredu FITA pravila ili opet terati po starom- važno je kojoj kategoriji pripadaš i samim tim (bez obzira na rezultat) mesto ti je zagarantovano ili nije (ako si pionir) bez obzira na rezultat koji imaš
Da bi bilo jasnije, na turniru u Pančevu, moja Danijela (starija pionirka) imala je prvi rezultat u svojoj kategoriji, 4-ti da je pucala sa kadetkinjama (što ni malo nije loše), prvi među juniorkama, peti među seniorkama (što ni to nije tako loše) obzirom da ima samo 13 godina.
Zato bih voleo da mi malo razjasniš kako si ti to zamislio ako nije problem, jer kao što vidiš, ni pioniri nisu baš (po rezultatima) kategorija koju treba izbegavati na takmičenjima, odnosno dozvoljavati im takmičenje samo ako ima mesta u sali...
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: [1] 2 3 4
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top