Poll
Poll Question: Da li nam je bodovanje potrebno« Created by: darko on: May 27th, 2013 at 12:09pm »

Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 4  Send TopicPrint
 25 Bodovanje - za i protiv (Read 9019 times)
Bik Koji Sedi
New Member
*
OfflinePosts: 46
Joined: Jan 25th, 2014
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #30 - Jan 7th, 2015 at 10:26am
Print Post  
Kao što 90m predlaže A i B nivo takmičara.. hm, to može uskoro zaživeti pošto ako primetimo, ove sezone na indoor turnirima se prijavljuje više takmičara od samog kapaciteta hale.Što znači da neko mora da "odustane".Jeste da postoje WA pravila o prednosti prisustva ali to nije uvek pravedno.Navodim primer  Wink
OL senior ko puaca svega mesec dana i pogodi 200-300 krugova u prednosti je pred "pionirom" ko puca 350-400 krugova, i to u isto lice....
Trebalo bi po meni na ažurnoj rang listi takmičara, podvući u svakoj kategoriji i stilu crtu na (x)% ispod koje je takmičar B nivoa a iznad crte A nivoa.
Ako se hala ne popuni sa takmičarima A nivoa TTkom može da dopuni listu sa takmičarima B nivoa.Taj % bi trebao da se uštimuje da bude oko 90% iskorišćenosti prostora takmičarima A nivoa.Verovatno ne može ovaj predlog da se primenjuje 100% ali ga možemo uzeti kao polaznu tačku.

Drugo,meni je samo jedinstvena rang lista prihvatljiva a razdvojena(nezvanična) može ostati kao dopuna zvaničnoj rang listi.

Da bi sistem nadmetanja klubova bila interesantnija rukovodstvo bi trebalo da obezbedi neke nagrade za klubove i pojedince.

Ako rukovodstvo tako lako prihvata predloge TTkom-a kao što je PJ opisao, u tom slučaju TTkom nek napravi novi predlog i nek stim izađe pred UO.Ne treba čekati da UO predlaže.

Što se tiče nezvaničnih stilova..red bi bio da se i njihov rad vrednuje u sistemu bodovanja klubova.Savez će stime samo dobiti a neće ništa izgubiti..

Navešću primer:Ako se jedan mladi streličar koji gađa primitivnim lukom pokaže kao talentovan i pomoću svog kluba(člana saveza), svoje opštine, sponzora krene na neka ozbiljnija takmičenja sa ozbiljnijom opremom sigurno će i tamo opravdati svoje prisustvo.
Ali ako njegov klub nije u sistemu takmičenja i on nema skime da se takmiči sve će ostati na lokalnom nivou i niko za njega neće znati.  Angry

  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #31 - Jan 7th, 2015 at 11:43am
Print Post  
to sto pricate za A/B moze da se uradi jedino za olimpik seniore sto ce doprineti smanjenju guzve ali ne znam koliko ce stimulativno delovati na takmicare. Gde bi npr. stavili granicu za kompaund indoor? Meni razumno deluje 550, a 520 za olimpik indoor, pioniri mogu svi. Ko ce onda da se takmici? Pokoji junior i kadet, nesto kompaunda, oko 15 seniora olimpik .. kome ce da se isplati organizacija tog turnira?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
Bik Koji Sedi
New Member
*
OfflinePosts: 46
Joined: Jan 25th, 2014
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #32 - Jan 7th, 2015 at 2:10pm
Print Post  
Tesko mozemo raspravljati o nekoj temi kada se prethodni postovi ne citaju...
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #33 - Jan 7th, 2015 at 3:25pm
Print Post  
dobro, znaci podela na A/B se pravi spram kapaciteta hale i sirine livade ... Kako se u tom slucaju prelazi iz A u B i obrnuto? Kako napraviti podelu na A/B za field i 3D? Malo razradite predlog pa mozemo diskutovati, eto za pocetak pokusajte da podvucete liniju na rang listi od prosle sezone.
Ako se predje na A/B treba razmisljati i o tome kako bodovati klubove i takmicare. Da li klub sa 2A takmicara i 10B treba da bude bolje rangiran od kluba koji ima samo 5A takmicara?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #34 - Jan 7th, 2015 at 4:23pm
Print Post  
Pa, ja bih to ovako uradio:
Prve sezone od kada se bude primenjivao sistem licence A/B, svi takmičari (bez obzira na stil ili kategoriju) bi bili B licenca. Posle poslednjeg takmičenja pred DP, podvukao bih crtu u svakoj kategoriji na prvih (recimo 10) u svakoj kategoriji ili stilu i to bi bila i svojevrsna kvalifikacija za DP... Kada se popuni kapacitet terena (sale), a ostane mesta, iz svake kategorije (stila) bih dozvolio da B licencirani nastupe (ali po redosledu na rang listi) i rešen problem... Time bi dobio da pravi takmičari koji imaju i rezultat i nameru da se ozbiljno takmiče, imaju prednost u odnosu na one koji dođu da bi samo popili pivo...
Naravno, tada bi bilo mesta za sve... Već od sledeće sezone, svi A licencirani bi imali prednost za takmičenje (ma u kojoj kategoriji ili stilu bili) ako imaju A licencu iz prošle sezone, s tim što bi opet pred DP bilo novo podvlačenje crte, pa bi se krenulo u novu podelu licenci. Dakle, ako si ove sezone imao A, ne mora da znači da ćeš je imati i sledeće...
Što se tiče pionira, moram naglasiti da (ono što je obrisano u poslednjem postu), da SSS mora da krene sa pionirskom ligom, odnosno da treba da osmisli stimulaciju za bar po dva pionira svake sezone (nova naravno) počnu da nastupaju po klubu. Vrlo brzo bi imali ligu od 50-tak klinaca koja bi za par godina dovela do znatnog povećanja kadeta, zatim i juniora, a za nekih 5-6 godina i samih seniora (ali koji bi bili od prvog momenta krenuli u streličarstvo u kojem je konkurencija i rezultat- primat). Dakle, ne bi bilo više dovoljno da se samo pojave na takmičenju i već imaju medalju, jer je konkurencija mala. Uostalom, stalno pričamo o koreancima, a znamo da oni kreću u ovaj sport još kao sedmogodišnjaci ili čak i mlađi...
Drugo, klubovi koji ne mogu da organizuju veća takmičenja upravo bi organizaciom pionirske lige (zbog manjeg broja takmičara) to mogli da rade i tako dobijaju bodove kao organizatori.
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #35 - Jan 7th, 2015 at 5:09pm
Print Post  
Kreiranje A/B lige treba da bude posledica neke strategije a ne da bude nametnuto. Ako zelimo da nam strategija bude povecanje kvaliteta onda ne moze prvih 10 iz svake kategorije da dobiju A licencu. To bi znacilo da ispada 4/5 olimpik seniora i 1/3 kompaund seniora, a npr. kompaund seniorke dobijaju A licencu bez mogucnosti da je izgube. Ako takmicari B lige cekaju da sala ili livada ostanu nepopunjene kad ce oni doci u priliku da skupe bodove koji ce ih dovesti u prvih 10? Dakle, kriterijum za licencu treba da bude kvalitet, kvalitet se pokazuje rezultatom tako da je kriterijum za licencu rezultat a ne pozicija na rang listi. Da li to znaci da nam treba npr. 4 dodatna turnira za dobijanje licence, dva indoor i dva outdoor? Sta ako A takmicar na nekom turniru ispuca manji rezultat od kriterijuma za licencu? Opet, sta sa 3D i Field? Kako voditi rang listu da se dobije poredak klubova po kvalitetu? Gledajte malo siru sliku, jako je komplikovano. Nismo mi dovoljno ozbiljni da imamo dve lige. Sto se tice pionirske lige ne znam sta bi ona znacila .. Da pioniri ne ucestvuju na regularnim turnirima nego da se prave posebni turniri za pionire? To opet niko nece organizovati. Mislim da nijednom klubu ne bi bio problem da dovedu dva pionira na turnir. Bitnije je kako se radi sa njima. Po meni je pogresno decu tog uzrasta voditi na zvanicne turnire, mislim da je bolje da se klubovi koji su u blizini organizuju i prave turnire za pionire koji bi vise bili zabavnog karaktera.
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
Sale
Forum Administrator
*****
Offline


yoyobow

Posts: 727
Location: Novi Sad
Joined: Mar 31st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #36 - Jan 7th, 2015 at 7:14pm
Print Post  
Ako pogledate rang listu, videcete da ima nekoliko visoko plasiranih takmicara koji se nisu takmicili po pola sezone.

Sta sa njima ?
Ako se A grupa napravi tako sto ce uci X prvoplasiranih sa rang liste, oni bi upali u A grupu, ali se mozda nece takmiciti.
Jel to znaci da prvi ispod crte prelazi u visi rang ?
Ali kada ?

Suvise mogucih cudnih kombinacija  Undecided
  
Back to top
 
IP Logged
 
Bik Koji Sedi
New Member
*
OfflinePosts: 46
Joined: Jan 25th, 2014
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #37 - Jan 7th, 2015 at 8:08pm
Print Post  
Za početak crtu bih stavio na 85-90%.Što znači da bi skoro svi imali A nivo, ali ipak postoji šansa da se ona izgubi ako se ne trenira i ne izlazi na turnire.Kovilovo je mesto gde će još jedno vreme stati svi streličari i A i B.Prvi turnir u indoor sezoni može biti tamo organizovan kao i ove godine OPBeograda npr.i nakon tog takmičenja imali bi A i B licence.Na turnirima gde je manje mesta takmičili bi se prijavljeni A takmičari i B takmičari po rang listi koji mogu stati.Posle svakog turnira bi se menjao sastav A i B takmičara.Na kraju sezone na DP bez obzira  na slobodna mesta takmičili bi se samo takmičari sa A licencom.To bi trebalo da motiviše sve takmičare.
Drugo, bodovanje bih pojednostavio na taj način što bi se takmičari bodovali na osnovu procenata tj. broj bodova/teoretski maksimum puta koeficijent preciznosti, ili složenosti gađanja nekom vrstom luka.To se može primeniti i u 3D i u Fieldu.
  
Back to top
 
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #38 - Jan 7th, 2015 at 10:53pm
Print Post  
Ja sam uzeo brojku deset kao neko merilo, ali sigurno da bi bilo mnogo više. konkretno, kreneš od 10 seniora, pa tu su juniori (ako ih nema deset u konkurenciji- slobodna mesta deliš seniorima), pa deset kadeta (opet ako ih ima manje- slobodna mesta dodeliš seniorima) i tako isto i sa ženskom konkurenciom. To znači da bi seniora sigurno (u prvoj fazi bilo najviše, što je i logično... I ovo bi moglo da bude neka vrsta kvalifikacije za DP, a da sve kategorije budu zastupljene ali samo na osnovu rezultata, odnosno- rangiranja kako god bi se ono primenjivalo.
A Ako opet mislite da je rezultat taj koji je najbitniji, i to može da se izvede preko "prosečnog pogodka" koji bi se obračunavao na osnovu rezultata podeljenog sa brojem strela. Tako bi rang listu imao ne sa bodovima, već sa prosečnim pogotkom koji bi rezultat u stvari stavljao u prvi plan.
U toj situaciji bi bilo nebitno ako bi lošiji streličar išao na veći broj turnira od boljeg. Jednostavno, prosek (da li bi se računao na četiri ili više decimala) bi bio pravi pokazatelj kvaliteta, pa lošiji nikada ne bi mogao da bude "bolji" samo zato što je išao na više turnira. U toj situaciji lošiji streličar bi morao ne samo da ide na veći broj turnira već i ozbiljno da radi na svom treningu kako bi održao ili poboljšao prosek.
Svi oni koji bi posle prvog DP dobili licencu A istu bi imali i sledeće sezone, ali samo do DP kada bi se opet pravio preraspored koji bi takođe bio i "pravo učešća" na DP...
Tako trenutno je Indoor sezona. Pred DP napraviti A i B licence i sledeće Indoor sezone ta lista bi važila do poslednjeg takmičenja pred indoor DP... Outdoor bi davao licence za outdoor...
Fild i 3d namerno ne komentarišem jer se ta takmičenja bitno razlikuju od metnog streličarstva, a ima i dovoljno ozbiljnih i pametnih ljudi koji mogu da daju predloge za ta takmičenja ako smatraju da je i tamo potrebno licenciranje.

@Darko
Uvođenjem po dva klinca svake sezone u klub, za dve godine bi dobio veliki broj kadeta... Nastavak
  
Back to top
 
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #39 - Jan 7th, 2015 at 11:14pm
Print Post  
Nastavak...

posle još dve- veliki broj juniora, a kasnije i seniora... Tek kada u svakoj kategoriji i stilu imaš najmanje po tridesetak i više takmičara (ali u svakoj od kategorija, pa i ponirskoj) onda možemo računati na rezultate. Dobro si primetio da sada imamo mali broj takmičara u mnogim kategorijama (čak i ispod 10), ali bi se situacija za 5-6 godina sigurno drastično promenila i tada bi takmičenje upravo bilo takmičenje i borba za rezultat- za svaki krug... Kvantitet znači konkurenciju, a konkurencija donosi rezultat...
Nemoj pogrešno da me razumeš, ali rezultat (mislim baš na dobar rezultat, možda čak i vredan mesta u reprezentaciji) ne može doneti senior koji počne da se bavi streličarstvom u 25-toj ili 30 godini života, već klinac koji krene od svoje 11 ili 12 godine, pa kada dođe u seniorsku konkurenciju ima i znanje i iskustvo, ali i mladost koja mu (uz redovan i pravilan trening) obećava pomeranje rezultata unapred, jer je tada u punoj snazi, a ima sve ovo iza sebe.
Da ne bude kako nekoga prozivam, ali kada bih se ja takmičio (u ovim svojim godinama) i imao na indooru rezultat manji od nekih pionira za 100 i više krugova, iskreno bih se zapitao da li sam takmičar ili rekreativac, odnosno da li ja (kao senior) imam veće pravo na takmičenje od tih klinaca pred kojima je budućnost...
A isto tako verujem da nam je zajednički cilj da imamo što bolje rezultate i da (kako neko reče) Obala Slonovače ne bude jedina reprezentacija ispod naše.
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #40 - Jan 8th, 2015 at 1:31pm
Print Post  
dobro, ne mogu svi problemi da se rese A/B licencama Smiley Na osnovu svega sto sam ovde procitao mislim da bi prihvatljivo resenje bilo :
Bodovanje i rangiranje moze da ostane kao sto je sad, a licenca bi se dobila na kraju indoor/ outdoor sezone, zakljucno sa drzavnim prvenstvom i vazila bi za sledecu indoor/outdoor sezonu. Pri tome bi pravo na licencu imali takmicari sa najmanje 3 indoor turnira i 4 outdoor turnira. Uslov za licencu bi bio da prosecan rezultat bude iznad dogovorene norme za A licencu.

E sad, kakve koristi od ovih licenci? U slucaju da je problem sa raspolozivim mestom, takmicari sa A licencom imaju garantovano ucesce na turniru, za odvojenu ligu ce ih biti premalo, a sta cemo sa klubovima Smiley Jedino cime raspolazemo kao nagrade su bodovi, medalje, zahvalnice, mozda neke znacke, za novcane nagrade nisam siguran, mozda za prva tri kluba Smiley Da li bi klubovima znacilo da dobiju recimo 50 poena na kraju sezone (indoor i outdoor) za svakog A licenciranog takmicara?
Da li je garantovano ucesce na turniru dovoljan motiv za takmicare da se izbore za licencu?
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
Sale
Forum Administrator
*****
Offline


yoyobow

Posts: 727
Location: Novi Sad
Joined: Mar 31st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #41 - Jan 8th, 2015 at 1:47pm
Print Post  
darko wrote on Jan 8th, 2015 at 1:31pm:
Pri tome bi pravo na licencu imali takmicari sa najmanje 3 indoor turnira i 4 outdoor turnira. Uslov za licencu bi bio da prosecan rezultat bude iznad dogovorene norme za A licencu.


Ovo nije dobro jer moze takmicar da ima peh, da mu se pokvari oprema i da bude poslednji na turniru sa ispucanih 0 krugova. I sta onda, da to vuce celu sezonu ?

U A grupu ulazi onaj ko ispuca zacrtanu normu i to mu vazi za narednu sezonu.
Ako clan A grupe u sezoni ne ispuca normu, sledecu sezonu se takmici u B ligi.

Norma je zakon  Wink
Kao kvalifikacije za SP, EP, OI, ...
Ne traze da ti prosek bude visok, nego da jednom ispucas normu. Cini mi se da je i kod nas tako, nacionalna, ova, ona norma.
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #42 - Jan 8th, 2015 at 2:01pm
Print Post  
Uzima se prosek 3 najbolja indoor rezultata za indoor A licencu i 4 najbolja outdoor rezultata za A outdoor licencu. Ima dovoljno turnira ako se desi peh na jednom ili dva (mozda i tri  Smiley ) Tako je i na rang listi, ko je bio na vise od 3 indoor turnira ili 4 outdoor uzimaju mu se u obzir bodovi sa najbolja 3 indoor i 4 outdoor turnira. Za field i 3D moze da se uzima prosek 3 najbolja rezultata (ovo sam napamet napisao, moram da proverim koliko ima Field/ 3D turnira u sezoni)
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #43 - Jan 8th, 2015 at 3:55pm
Print Post  
Nisam baš mislio da ću opet... Nemojte izgubiti iz vida sve što sam rekao. Dakle, A/B licenca mogu da budu samo deo ukupnog programa razvoja a ne zasebni eksperiment jer onda nema nikakvog smisla. Takav program već postoji i ima tužnu sudbinu... ali to je stvarno izvan teme rangiranja.
  
Back to top
 
IP Logged
 
klodovik
Full Member
***
OfflinePosts: 128
Location: Zemun
Joined: Jan 8th, 2013
Gender: Male
Re: Bodovanje - za i protiv
Reply #44 - Jan 9th, 2015 at 2:24am
Print Post  
Vidim ja da će, na kraju, biti najbolje upravo poslušati savet Bika koji sedi... Okrugli sto, svi klubovi za stolom i da se napokon dogovorimo oko predloga (i to dugoročnog) kako i na koji način streličarstvo u Srbiji postaviti na noge, ali i na koji način od sporta koji polako umire, načiniti sport koji će početi da napreduje. Tačno je da nam trebaju treneri, da nam trebaju sredstva i još mnogo toga, ali jedan zajednički program popularizacije i stvaranja (pre svega) takmičarske atmosfere. Mislim da ni jedan predlog ne bi trebalo odbacivati i osporavati, a da se o njemu ne razmisli dobro. Ono što se možda ovog trenutka čini nepovoljnim (jer imamo malo pravih takmičara a da nam rekreativci u stvari drže sport na nogama), uz malo volje i žrtvovanja svih, može za pet- šest godina da nam donese mnogo boljih stvari nego koje trenutno imamo. Dakle, ne gledajmo godinu unapred, već pet ili šest...
Zato bih opet naglasio da se više povede računa o najmlađima, jer njihovim napredovanjem podmlađujmo sport i stvaramo konkurenciju koja nam je neophodna za rezultate.
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 4 
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top