Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Efikasnija organizacija turnira (Read 891 times)
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Efikasnija organizacija turnira
Oct 22nd, 2015 at 8:51pm
Print Post  
Činjenica je da je satnica po kojoj se turniri odvijaju prećutno utvrdjena i u dužem vremenskom periodu se ne menja. Dobra stvar je da se ova satnica u poslednje vreme poštuje, čime se zapravo uvažavaju takmičari.
Smatram da se uz malo truda ova satnica može skratiti, kako bi turniri, koji i onako predugo traju u poredjenju sa drugim sportovima, poprimili prihvatljiv okvir.
1. Ukoliko je utvrdjeno da se prijave takmičara vrše do 9.00 ne vidim razlog zbog koga ne bi zagrevanje počelo u 9.00.
2. Na svim većim svetskim turnirima pregled opreme se vrši ili prethodnog dana ili za vreme zagrevanja; sudija prilazi jednoj po jednoj meti i pregleda opremu. Dakle, uz malo organizacionog truda, zagrevanje i pregled opreme može da se završi do 9.30-9.35.
3. Svedoci smo da „svečano otvaranje“ zapravo traje 2-3min, koliko je potrebno da organizator pozdravi prisutne, pa nije potrebno predvideti 15min za ovu ceremoniju.

Dakle, takmičenje bez ikakvih problema može da počne u 9.45 jer nema nikakvog opravdanja da počne čak sat i po posle prijave takmičara.

Takodje, prijavu takmičara mogu da vrše treneri i druga lica koja u ime kluba prisustvuju, pa se vreme za prijavu može produžiti delimično i za vreme zagrevanja.
  
Back to top
 
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Efikasnija organizacija turnira
Reply #1 - Oct 22nd, 2015 at 8:51pm
Print Post  
Druga stvar je pitanje eliminacija. Ja nigde u pravilima nisam video (ali se odmah ogradjujem jer moguće da nisam dovoljno detaljno gledao) da je dozvoljeno da na istom turniru za olimpik važe jedna pravila a za složeni luk druga. Takodje nema ni sportskog ni takmičarskog razloga zbog koga bi se omogućavalo 16.plasiranom olimpiku da se bori za medalju, a to isto pravo na istom turniru nema 9.plasirani kompaund. Zbog toga smatram da na turnirima koji nisu DP u eliminacije treba da udje najviše 8 prvoplasiranih (ja bi i manje, ali...). Druga je situacija da mi imamo 20-tak odličnih olimpika pa da im dajemo šansu da se okušaju u eliminacijama, ali činjenice govore da je kompaund bio, a i sada je trofejniji od olimpika. Prema tome, kako rekoh, nema ni sportskih a ni drugih razloga da se pusti 16 olimpika u eliminacije. Naravno, sa ovim se neće saglasiti klubovi koji (prećutno) zabranjuju kompaund u svojim redovima, i to sistematski i u dugom nizu godina, ali se nadam da će mladji klubovi (samo po godinama postojanja ali ne i po vrednosti) prihvatiti ovu činjenicu. Sa ovim skraćenjem dobilo bi se još najmanje pola sata pa ukupna ušteda od sat i po nije mala (20%). Izgleda mi da organizatori turnira gube iz vida da je ponedeljak radni dan i za zaposlene, a i za one na školovanju.
  
Back to top
 
IP Logged
 
TAP3AH
Junior Member
**
OfflinePosts: 99
Joined: Jun 1st, 2010
Re: Efikasnija organizacija turnira
Reply #2 - Nov 1st, 2015 at 8:23pm
Print Post  
Slažem se sa 90m u celosti.
Prijave svakako treba da radi jedna osoba iz kluba, sa takmičarskim knjižicama svih svojih prisutnih streličara.
Svakako ne bi trebalo da raspucava preko osam takmičara, (makar dok se rezultati ne poprave), odnosno četvoro ukoliko je u stilu/kategoriji osam ili manje takmičara.
S obzirom da je indoor povezan sa zimom, maglom i snegom, bilo bi dobro ekstra dobijeno vreme iskoristiti za kasnije zakazivanje turnira, kako bi streličari imali dovoljno vremena da se bezbedno dovezu do mesta održavanja turnira.

Sve ove godine, samo SK NS2002 organizuje turnire subotom koja je, po meni, daleko zgodnija svima, naročito takmičarima iz udaljenijih mesta, kao i gostima iz inostranstva.

Verujem, 90m, da će ipak preovladati staro pravilo - "oduvek smo radili ovako ili onako"...
  
Back to top
 
IP Logged
 
darko
Senior Member
****
OfflinePosts: 423
Location: Novi Sad
Joined: Apr 1st, 2010
Gender: Male
Re: Efikasnija organizacija turnira
Reply #3 - Nov 16th, 2015 at 10:11am
Print Post  
Slazem se sa prvim delom, jedino sto nista od toga nije stvar uredbe nego odluke organizatora i organizacije kluba kao i medjuljudskih odnosa u klubu Smiley
Sto se tice raspucavanje predlog je ok sto se tice rezultata, nije ok sto se tice broja prijavljenih takmicara. Opet, stvar organizatora - ako ima vremena da organizuje duze eliminacije organizovace ih ..
Ono sto je bitno za eliminacije je ucesce stranih takmicara - ukoliko strani takmicari ucestvuju u eliminacijama bodovi za osvojeno mesto u eliminacijama se ne mogu dodeliti posto ne znamo kakav bi poredak bio bez stranih takmicara, sto se desava na CEC-u i raznim otvorenim turnirima .. Ovo je stvar pravilnika tako da ce biti ubaceno u takmicarski pravilnik, no opet je na organizatoru da li ce da organizuje eliminacije za sve pa posebno za domace takmicare, ili ne ..
  

Back to top
WWW  
IP Logged
 
90m
Senior Member
****
OfflinePosts: 313
Joined: Apr 24th, 2010
Re: Efikasnija organizacija turnira
Reply #4 - Nov 18th, 2015 at 4:05pm
Print Post  
Darko, možda se ne razumemo u vezi eliminacija, moja primedba je da ista pravila na istom turniru ne važe za oba stila jednako; devetoplasirani kompaund i devetoplasirani olimpik nemaju ista prava, što po mom mišljenju nije prihvatljivo.

Razlog za očigledno odumiranje kompaunda, pa time i mali broj prijavljenih takmičara, leži u uzrocima koji su izvan ove teme; naravno, krivci su treneri i "treneri" po klubovima koji nikada u životu nisu videli kompaund. U jednom nacrtu obuke takmičara koji smo radili Bekić i ja, bilo je predvidjeno da niko ne može da završi obuku ukoliko nije imao odredjen broj časova sa kompaundom, ali ceo taj program se razbio o zid rukovodstva SSS...

Sve to ipak nije razlog da se čitav jedan stil, u kome zapravo imamo rezultate kojima možemo da se poredimo sa svetom barem ne tretira jednako kao olimpik.

i još nešto, svi vi koji imate 35+godina a ne trenirate olimpik svakodnevno, žestoko grešite što ne probate kompaund  Smiley
  
Back to top
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top